Chica

“Avstralska ovčarka Alpine River Breeze of June ”

Aktivnosti

Chica je zelo živahna psička, zato se skupaj ukvarjava z različnimi aktivnostmi, ki jo zaposlijo.

Zelo rada lovi in prinaša predmete, hodi na dolge sprehode, izvaja razne trikce, išče 'ponesrečence', premaguje ovire pri agilityju, ter zabava ljudi, kadar nastopava z našo skupino za nastope.

21.10.2006 je Chica opravila izpit poslušnosti po programu B-BH.

Skupina za nastope

Ko je bila Chica stara 6 mesecev, so naju povabili, da se pridruživa skupini za nastope v kinološkem društvu Zagorje. Trenutno je v skupini 6 psov z vodniki in mentorico.

Na začetku je bila Chica več v zraku kot na tleh, saj je pričakovala, da se bo z vsemi kužki kar takoj lahko igrala. Kmalu se je navadila na člane skupine, tako da lahko sedaj normalno izvajava vse vaje.

S skupino za nastope obiskujemo domove za ostarele ali pa nas njihovi varovanci obiščejo na društvu. Načrtujemo tudi obiske otrok v vrtcih in šolah ter Vzgijno varstvenega centra. Še raje pa imamo, če nas pridejo vsi omenjeni obiskat na poligon, kjer lahko na domačem terenu pokažemo kaj vse znamo.

Program:
Najprej vsak pes pokaže nekaj 'trikov'. Chica naredi obrat, preval, hodi slalom med nogami in dela osmico med mojimi nogami, skače čez moji izstegnjeni roki, medtem ko čepim na tleh. Potem mi skoči še skozi sklenjene roke, hodi med mojimi nogami,... Trike pa zaključiva tako, da mi skoči v naročje. Skupaj z zlato prinašalko Belo izvede Chica še en trik. Bela stoji, Chica pa skoči čez njo in se plazi pod njo.
Po končani predstavi posameznikov se postavimo v kolono in tako hodimo, psi pa v koloni skočijo skozi obroč. Nato sledi kratek prikaz poslušnosti v likih.
Po končani poslušnosti reševalni par pokaže kako izgleda iskanje ponesrečenca. Kadar smo pa na 'domačem terenu' pokaževa s Chico še kako izgleda agility.

* Članek o skupini za nastope KD Zagorje v lokalnem časopisu Zasavc (7.2.2007)

Reševanje

S Chico se udeležujeva treningov reševanja z enoto reševalnih psov KD Zagorje. Ko je bila stara manj kot 3 mesece se je že udeležila svojega prvega tabora za reševalne pse, sledile so vaje vseh enot,... Trenutno sva reševanje postavili na stranski tir. Sicer še narediva kakšno motivacijo in iskanje na sprehodih, tudi v ruševinah, ampak je vse bolj za zabavo.

Reševanje je sestavljeno iz treh delov: iskanje, ovire in poslušnost. Pri iskanju Chica enostavno blesti! Ko pride do markerja neutrudno laja in komaj čaka, da se bo kdo poigral z njo. Pri poslušnosti je stanje zadovoljivo, pri ovirah pa imava še nekaj težav.

Agility

Chica vedno rada preskoči kakšno oviro ali pa steče skozi tunel. Zato sva malo pred njenim prvim rojstnim dnevom pričeli tudi s treningi agiltiya. Zaenkrat to počneva zgolj za zabavo in še nimava kakšnih večjih ambicij.

Chica je zelo hitra, zato imam včasih težave in jo komaj lovim. Zelo lepo mi sledi in izvaja skoke, gre čez palisado, obožuje tunele in skok skozi gumo. Osvojila pa je že tudi slalom. Med njenim hitrim 'slalomiranjem' mora obvezno lajati. Gugalnica ter most sta ji dolgo časa povzročala kar nekaj težav. Z vztrajnostjo, salamo in sirom pa sva premagali tudi ti dve oviri.